Friday, 5 January 2007

ကြ်န္မ ျကိုက္ေသာ ေဒသလိုက္အစားအစာမ်ား

လူေတြက ေျပာျကတယ္၊။ ဟင္းေကာင္းဆို အသားပါမွတဲ့၊။လူတကိုယ္ အျကိဳက္တစ္မ်ိဳးစီ ေပါ့ရွင္၊။ ကြ်န္မက ေတာ့ မေကာင္းတာမွ ျကိဳက္တယ္လို့ေျပာရမလား၊၊ အသားဆိုလို ေျကာ္တာေလာက္ကိုပဲ နွစ္သက္ ပါတယ္၊ အရသာ အရမ္းရွိတဲ့ အီတာ၊ ခ်ိဳတာဆို လံုး၀မစားတတ္တာပဲ၊။ ကြ်န္မအခ်ဥ္စားလြန္းလို့၊ အိမ္က အခ်ဥ္ျကိဳက္ လူမိုက္လိုု့ေျပာပါတယ္၊။ ကြ်န္မလို့ ဟင္းဂ်ီးမ်ားတဲ့ လူေတြ ရွိအံုးမလားလုိ့ပါ၊၊ အေမကေတာ့ ေျပာတယ္ ၊ သမီးကိုယ္၀န္နွင့္တုန္းက အေမ ဘာမွ စားခ်င္ဖူးတဲ့၊၊ လက္ဖက္သုတ္ပဲ စာခ်င္းတာတဲ့၊။ ဒါေျကာင့္ထင္ပါရဲ့၊၊ ကြ်န္မကို ေမြးလာေတာ့ ေလးေပါင္ပဲ ရွိသတဲ့၊။ အေရျပားေလးေတြက ပါးပါးေလးမို့လို့ အထဲက ေသြးေျကာေလးေတြပါ ျမင္ေနရလို့ေတာ့၊၊ ေဖေဖက ေတာ့ သူသမီးျကီးကို ဘံုတိုေလးလို့ ခ်စ္စနွိဳးေခၚပါေလရဲ့၊၊
ကဲ ကြ်န္မ စာ လမ္းေခ်ာ္ေတာ့မယ္။ ကြ်န္မျကိဳက္တတ္တဲ့ အစားစာေလးေတြကို ဒီကေန ေ၀မွ်ခြင့္ျပဳပါေနာ္၊၊
ကြ်န္မ က အညာသူဆိုေတာ့ လက္ဖက္သုတ္ကို အျကိဳက္ဆံုးေပါ႔ရွင္၊၊
ကြ်န္မတို႔ ေတာင္တြင္းျကီးျမိဳ႔မွာ အဓိက ထြက္တာကေတာ့ ပဲ၊နွမ္း၊ ျကက္သြန္၊ငရုတ္ ၊ ေျပာင္းဖူးေပါ့၊၊ ကြ်န္မ တို့ ေဒသကလူေတြကေတာ့ မွ်င္ငါးပိ ကို အရမ္းစားျကပါတယ္၊၊ မနက္ဖက္ဆို ငါးပိဖုတ္နွင္႔၊ လက္ဖက္သုတ္ မပါတဲ့ ေန႔ သိပ္မရွိပါဖူး၊၊ မုန္႔ပဲ သားေရစာေရာင္းတာလဲ သိပ္မရွိပါဖူး၊၊ မနက္ဆို ေျပာင္းဖူးေပၚခ်ိန္ဆို ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ ေရာင္းတာတို့၊ ေလာက္ပဲရွိပါတယ္၊၊ ထန္းညက္လည္းေပၚပါတယ္၊၊ ကြ်န္မကေတာ့ အခ်ိဳမျကိဳက္လို့ မစားပါဖူး၊၊ ကြ်န္မတို့ ျမိဳံ႔ မွာ ကြ်န္မျကိဳက္တဲ့ အစားအစာက ေတာ့ သေဘၤာသီး သုတ္ပါ၊၊ ေတာသုတ္နွင့္ ျမိဳ႔သုတ္ဆိုပီး (၂)မ်ိဴးရွိပါတယ္၊၊

ေတာသုတ္ကေတာ့ သေဘာၤသီးကို ျခစ္ထားရပါတယ္၊၊ ပီးေတာ့ ငါးပိဖုတ္ရယ္၊ ေရွာက္သီးရယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ မုန္႔ရယ္၊ ငရုတ္သီး(ပီနံသီး) ကို ေထာင္းပီး ထည္႔ရ ပါတယ္္၊၊ ပီးေတာ႔ အခ်ိဳမုန့္ ကို သင့္ေတာ္ရံုထည့္ျပီး သုတ္လိုက္ရံုပါပဲ၊၊ ခ်ဥ္၊ငံ၊စပ္ေလးေပါ့၊၊
ေနာက္ ျမိဳ႔သုတ္ကေတာ့ သေဘာၤသီးကို ျခစ္ထားရပါတယ္၊၊ ေနာက္ပီး အာလူးျပဳတ္၊ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ တို႔ဖူး၊ ပဲမုန္႔၊ ငရုတ္သီးေလွာ္ မုန္႔တို့ကို ထည္႔ပီး သုတ္ရတာပါ၊။ စီးစီးေလးနွင့္ စားလို့ အရမ္းေကာင္းပါတယ္၊။ မယ္ဇလီဖူးေပၚခ်ိန္ဆို မယ္ဇလီဖူးပါေရာသုတ္ေလ႔ရွိပါတယ္၊
ကြ်န္မတို့ ျမိဳ႔မွာ မွ်စ္လည္းေပါ့ပါတယ္၊။ မွ်စ္ေပၚခ်ိန္ဆို မွ်စ္အဆို ျဖဴနုနုေလးေတြ ကို ေရ(၃)ရက္ေလာက္ စိမ္ထားပီး၊ ငါးပိ၊ ပုဇြန္ေျခာက္မုွန့္နွင့္ နွပ္ပီး စားရတာ အိအိေလးနွင့္ စားလို့ေကာင္းပါတယ္၊၊ေနာက္ပီး မွ်စ္ကို ငရုတ္သီးစိမ္းနွင္႔ ငါးပိနွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနွင့္ ခ်က္စားတာကို လည္း အရမ္းျကိဳက္ပါတယ္၊။
ေဆာင္းတြင္းဆို ခရမ္းခ်ဥ္သီးက အရမ္းေပါေတာ့ အိမ္ထဲမွာ တင္းလိုက္၀ယ္ပီး ျဖန္ထားေလ႔ရွိပါတယ္၊။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခ်က္နွင့္ လက္ဖက္သုတ္က ေတာ့ ကြ်န္မတို့ ေဒသရဲ့ ပင္တိုင္ဟင္းဆိုလဲမမွားပါဖူး၊၊မနက္ဖက္ဆို အေစာျကီးထျပီး ဘြားဘြားျကီး လုပ္ေပးတဲ့ေကာက္ညွင္းေပါင္းစားရတာကို သတိရမိပါတယ္၊။ ကြ်န္မတုိ့ျမိဳ႔က ေတာင္(၄) ေတာင္ရဲ့အလည္ တြင္းထဲမွာ ရွိလို့ အရမး္ပူ၊ အရမ္းေအးတဲ့ေဒသတစ္ခုပါ၊၊
ေျမပဲေပါေတာ့ ေျမပဲကိုေျကာ္လိုက္ ၊ ေလွာ္လိုက္၊ ျပဳတ္လိုက္ပဲေပါ့၊၊ ကြ်န္မကေတာ့ ထမင္းပူပူ ကို ဆီစမ္းပီး ေျမပဲနွင့္ စားရတာကို ႏွစ္သက္ပါတယ္၊၊ ကြ်န္မတို့ ေဒသမွာ ထြက္တာကို မူတည္ ပီး လူတိုင္း ေကာင္းေကာင္း ခ်က္နုိင္ျကေပမဲ့ ကြ်န္မကေတာ့ ကြ်န္မျကိဳက္တာေလးေတြြ ေလာက္ပဲ တင္ျပတာပါ၊။
ခု ဒီစာေရးေနတဲ့ အခ်ိန္က ေနလည္စာစားခ်ိန္ေလ၊ ကြ်န္မ ထမင္းမစားနိုင္ေသးပဲ ကြ်န္မေဒသက အစားအစာ ေလးေတြကို စိတ္ကူးရင္းေရးေနမိတာပါ၊၊ ကဲ၊ ဗိုက္ေတာင္ ေတာ္ေတာ္ဆာလာပီ၊။သြားစားအံုးမွပဲ၊၊ ေနာက္ရက္မွ ကြ်န္မေရာက္ဖူးတဲ့ အျခားေဒသက အစားအေသာက္ေလးေတြေရးပါ့မယ္၊၊ ကြ်န္မ ျကိဳက္တာပဲေရးမွာေနာ္၊၊

1 comment:

Anonymous said...

Good! please keep on writing about Myanmar food.