Sunday, 7 January 2007

ကြ်န္မအဘြားခ်က္ေသာ ရန္ကုန္ မုန္႔ဟင္းခါး

ကြ်န္မတို႔ ရပ္ကြက္မွာ အလွဴလုပ္တိုင္း မုန့္ဟင္းခါးအိုးျကီးခ်က္ဆို ကြ်န္မအဘြားလက္ရာကို မမီဖူးလို့ေျပာျက ပါတယ္၊၊ကြ်န္မလည္း အဲလိုပဲထင္တာေပါ့၊။ အဘြားက မုန္႔ဟင္းခါးကို ဘယ္ေလာက္ျကိဳက္သလဲဆိုရင္ မနက္တိုင္းစားပါတယ္၊။ ကြ်န္မလည္း အဘြားရဲ့ အေမြ အျဖစ္ခ်က္နည္းေလးေတာ့ သင္ထားပါတယ္၊၊ အားလံုးခ်က္ျကည့္ျကပါေနာ္၊၊
မုန္႔ဟင္းခါး တစ္ဆယ္ပိသာ ခ်က္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ လိုအပ္တာကေတာ့
ငါးက (၃) ပိသာထည္႔ရပါမယ္၊၊ငါးခူကေတာ့ အေကာင္းဆံုးလို့ အဘြားကေျပာပါတယ္၊၊ ေနာက္ပီး ဆန္ေလွာ္မွုန့္(၃၀)သား၊ပဲမွုန္႔အက်က္(၃၀)သား (ဒါမွမဟုတ္) ေျမပဲေလွာ္ပီးသားေထာင္းထည့္ရင္လဲရပါတယ္၊၊ (၃၀)သားပဲေပါ့၊၊တခ်ိဳ႔ကေတာ့ ေရႊက်ီမွဳန့္ထည္႔ပါတယ္၊၊(၃၀)သားေပါ့၊၊
စုစုေပါင္း (၁)ပိသာေပါ့၊၊ အဘြားကေတာ့ ေရႊက်ီမွဳန့္ မထည္႔ျဖစ္တတ္ေတာ႔ က်န္တဲ့ (၂)မ်ိဳးေပါင္း (၁)ပိသာထည္႔ပါတယ္၊၊ ကိုယ္ျကိဳက္တဲ့ဟင္းရည္ အပ်စ္အက်ဲအေပၚမူတည္ျပီး ဆန္မွဳန္႔တို့ ပဲမွဳန္႔တို႔ကို ေလ်ာ႔ထည္႔လို၇တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္၊၊
ပထမဆံုး ဒန္အိုးထဲမွာ စပါးလင္(၅)ပင္ေလာက္ေရေဆးျပီး ခင္းရပါတယ္၊၊ ေအာက္ပိုင္းက အျမစ္တို့ အတက္တို႔မပါပါဖူး၊၊ အရြက္ေတြခ်ည္းပဲခင္းရမွာပါ၊၊
ငါးကို ေရေျပာင္ေအာင္ေဆးျပီး ၊ ငံျပာ၇ည္၊ ဆႏြင္းနဲနဲ၊အခ်ိဳမုန္႔လိုသေလာက္ထည့္ျပီး ျပဳတ္၇ပါမယ္၊၊
အဲဒီအခ်ိန္မွာ ေစာေစာကဖယ္ထားတဲ့
စပါးလင္အတက္ေလးေတြ၊၈်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ကို ညွက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားရပါမယ္၊၊ျကက္သြန္နီကိုေတာ့ အလံုးလိုက္ခြာထားရမယ္၊။ ငါးေပ်ာအူကိုလည္း လွီးထားရပါမယ္၊ ငါးေပ်ာအူက လွီးျပီးရင္ မဲတတ္လို့ ေရထဲမွာ ဆႏြင္းမုန္႔ထည့္ျပီး စိမ္ထားရပါမယ္၊၊
ငါးျပဳတ္တာ က်က္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ငါးေတြကို အသားေတြ တတ္ဖယ္ပါတယ္၊၊
အရိုးေတြကိုေတာ့ ေထာင္းျပီး အ၇ည္စစ္ပါတယ္၊၊ငါးအရိုးမွာ အသားလံုး၀မက်န္တဲ့အထိေပါ့၊ ေနာက္အရိုးေတြကို လြင့္ပစ္ျပီး အသားျပဳတ္ရည္ကိုခဏဖယ္ထားရပါမယ္၊။ဘဲဥ(၃၀)လံုးေလာက္ကိုလဲ ျပဳတ္ထားရပါမယ္၊၊ကိုယ္ျကိဳက္သေလာက္ထည့္လို့ရတယ္လို့ ေျပာပါတယ္၊၊
ဘဲဥက်က္ရင္ အခြံခြာျပီးပါးပါးလွီးထားပါ၊၊
ေနာက္ဒယ္အိုးထဲ ဆီစထည့္ပါမယ္၊။
စပါးလင္၊၈်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းျပီးသားေတြကို ထည္႔ပီး ဆီသတ္ရပါမယ္၊။ က်က္လို့ ေမြးလာရင္ ငါးရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ထည့္ပါမယ္၊။ ခဏေနရင္ ငါးအသားေတြကို ထည္႔ျပီးေမႊပါ၊၊ ငါးေတြ နီျပီး ေျခာက္သြားတဲ့ အထိ ေမႊေပးရပါမယ္၊၊
ျပီးရင္ မုန့္ဟင္းခါးခ်က္ဖို့ အိုးအျကီး၊ အလြတ္တစ္လံုးစျပီး တည္ပါ၊။ ငါးျပဳတ္ေရစစ္ထားတာ ေတြစထည္႔လို့ ရပါပီ၊။
ငါးျပဳတ္ေရ ပြက္ရင္ ဆူလာရင္ ဆန္ေလွာ္မွဳန့္ႏွင့္ ပဲမွဳန့္ေတြထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ၊။ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ၊၊ အမွုန္႔ေတြက အိုးကပ္ပီး တူးသြားတတ္လို့ပါ၊၊ဆန္ေလွာ္မွဳန့္ပြလာရင္ ငါးဆီသတ္ထားတာေတြ ထည့္ပါ၊၊ေရကိုလိုသေလာက္ျကည့္ထည္႔ပါ၊။ဟင္းရည္အိုးကို ေမႊေပးဖို့က အဓိကပါ၊၊တူးသြားရင္ အားလံုး ဆံုးရံွဳးသြားမယ္လို႔ ဘြားကေျပာပါတယ္၊၊ အရသာျမည္းျကည့္ပါ၊၊ ေနာက္ဆံုးမွ ျကက္သြန္ဥေတြနွင့္ ငါးေပ်ာအူေတြ ၊ ဘဲဥ လွီးပီးသားေလးေတြ ထည္႔ရံုပါပဲ၊၊
ပီးပါပီ၊၊ ခ်က္စားျကည့္ျကပါ၊။ ျပီးရင္ ကြ်န္မကိုေကြ်းပါ၊၊ ကြ်န္မအဘြားလက္ရာ မီမမီသိခ်င္လို့ပါ၊၊ ဟီး၊၊ ကြ်န္မကိုယ္တိုင္ေတာ့ တစ္ခါမွ မခ်က္ဖူးေသးပါဖူး၊၊ ဘာလို့လည္း ဆိုေတာ့ အဘြားကေဘးမွာရွိေနတာကိုး၊၊


2 comments:

Anonymous said...

I knew how to cook Monhinkha before. But it was not good taste one(very basic one). Thanks for your sharing! I would try for cooking monhinkha with your(grandmother)way;-)

sylvestertinhtut said...

Reading and my mouth,watering.I also try to cook using your formula.